22 Mayıs 2012 Salı

SON BİYOGRAFİ: "Kısa bir anlatımla: DÜNDEN BU GÜNE; İSA KAYACAN (Mayıs-2012)"

Kısa bir anlatımla:
DÜNDEN BU GÜNE; 
İSA KAYACAN (Mayıs-2012)
Gazeteci, Şair, Yazar: Hasan Hüseyin ve Güldali’nin çocukları olarak, 20 Eylül 1943 tarihinde Burdur’un Tefenni İlçesi’ne bağlı Ece Köyü’nde doğdu. İlköğretimini köyünde tamamladıktan sonra, Ortaokulu Tefenni’de, Liseyi Ankara’da okudu. Genç yaşta çalışma hayatına başlamasına rağmen, daha sonra, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’ne girerek Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Çocukluğunda 1940’lı yılların köy şartlarının gerekleri neyse onları yaşayan çobanlık yapıp, tarlada çalışan İsa Kayacan, genç yaşta hayata atıldıktan sonra da her kademede görev yaptı.
Önce bir otelde resepsiyon memuru oldu, ardından hastanede memuriyete başladı. Özellikle yazı ve şiirle uğraşması sayesinde oralarda tanıştığı ünlü kişiler iş hayatında kat edeceği merhalelerde O’na yardımcı oldular.Bir süre İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, Orman Bakanlığı’nda, ardından Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde görev aldı. Bu görevi O’nun hayatında bir dönüm noktası oldu.
Yazı hayatına şiirle başlayan Kayacan’ın ilk şiiri Nisan 1956’da, ilk yazısı 24 Ocak 1961’de yayınlandı. Tercüman, Son Havadis, Orta Doğu, Hergün, Yeni İstanbul, Belde, Anayurt ve Sonsöz gibi ülke genelinde yayın yapan gazeteler başta olmak üzere, üç binden fazla gazete ve dergide yazarak büyük bir rekora imza attı.
Yazdığı gazete ve dergilerin isim, tarih ve sayılarıyla ilgili, kitaplarında detaylı bilgiler veren İsa Kayacan; Ajans-Türk, Ana, Alkış, Avcı Rasgele, Bakış, Çocuk ve Yuva, Çağrı, Ece, Emre, Günün Kadını, Gülpınar, Güvercin, Hız, İlkkurşun, Kalkınan Dünya, Kalkınma, Karınca, Kemalist Ülkü, Kızılay, Kök, Köy-Tarım Orman ve Av, Orman Mühendisliği, Defne, (OMMDY), Lider, Milli Şuur, Post-Tel, Sanat Dünyamız, Standart, Size, Işık, Tarla, Türk Yurdu, Türkiye, Türk-İş, Türk Basın Birliği, Türkiye Sektör, Yeşil Türkiye, Yelken, Yeni Batı Trakya adlı, uzun süreli yazdığı dergiler başta olmak üzere; Onlarca dergide, binlerce makalesi yayınlandı.
Bu özelliği O’na, “yazı fabrikatörü, kültür fabrikatörü, Anadolu Basını’nın İmparatoru ve Duayen’i” unvanlarını kazandırdı. “Anadolucu yazar, Türk yazın tarihinin Evliya Çelebisi”, Yayın Dünyasının Mücahiti” olarak anıldı, anlatıldı ve yazıldı. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan “Anadolu’nun Sesi” ile “Türk Haber Ankara” Gazetelerinin Haber Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak hizmet veren İsa Kayacan ayrıca, Türk Basın Birliği’nin Ankara Şube Sekreterliği görevini yürüttü.
Binlerce Anadolu Gazetesinde günlük yazılar yazan, asıl adından başka; Mehmet İsa, Ç.Ese Moralıoğlu, İshak Tefennili, Mehmet İsa Kayaoğulları, Can Kaya, Çiloğlu ve Kaya Buldurlugil imzalarını da kullanan, “İsa Kayacan Yazı Ofisi”yle “Ece Yayınları” ve “Ece Sanat Dergisi” nin kuruculuğunu yapan Kayacan, “Ece Haber Ajansı” nın deneme yayınlarını da gerçekleştirdi.
100. kitabı olan “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri” ile “dalya” diyen İsa Kayacan’ın şiirden öyküye, denemeden romana, film senaryosundan Radyo oyununa olmak üzere değişik dallarda yayınladığı kitaplarının sayısı 130’a, yazıp yayınladığı makale sayısı 31.12.2011 itibariyle; 2 bin 112’si Azarbaycan’a, 940’ı Irak’taki Türkmenlere yönelik olmak üzere, toplam 42 bin 849’a, yazdığı gazete ve dergi sayısı, bugün kapananlar dahil, 3 bin 576’ya ulaştı. Anadolu’da yayınlanan pek çok gazete, radyo ve televizyonda “İsa Kayacan” konulu açık oturumlar düzenlenip yayınlandı.
TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda yayınlanan “Cumartesi’den Cumartesiye” adlı programın içinde yer alan “Sayfa Sayfa Anadolu Basını” köşesini hazırlayıp sunan ve bazı araştırmaları yabancı dillerde yayınlanan Kayacan, bir ara TRT’de Program-Belgesel ve Genel Müdür Danışmanı olarak da hizmet verdi.Çeşitli dönemlerde Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Başbakanlık’ ta “Basın Danışmanı”, “Şube Müdürü”, “Müşavir” olarak görev yaptı ve 11 ayrı Bakan’la çalıştı. “Bakanlıklararası En Çalışkan ve Başarılı Basın Danışmanı” seçildi.
İsa Kayacan bunun dışında çeşitli kuruluşlardan 228 plaket, 278 onur, şeref, teşekkür, şükran ve takdir belgesi aldı. “Basında 25 yılın Şeref Ödülü”, üç defa Milli Prodüktivite Merkezi “Verimliliğe Katkı Ödülü”, “Türk Folkloruna Hizmet Ödülü”, “Irak Türkmenlerine Hizmet Ödülü” , “Türk Kültür ve Edebiyatına Hizmet Ödülü”, 5 kez “Türk Şiirine Hizmet Ödülü”   “Doğa ve Çevre Dostu” ödülü’yle İLESAM Edebiyat Dalında Üstün Hizmet ve Başarı Ödülü’nün  sahibi oldu. “Anadolu Basını’nın Fahri Hemşehrisi” ilan edilen İsa Kayacan, 4 defa “Yılın Yazarı”, 3 defa “Yılın Edebiyatçısı” 4 defa “Yılın Şairi”, 2 defa da “Yılın Editörü” seçildi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfının meslekte “50 Yıl onur ödülü,” Bulgaristan’daki “Goren Dunev Vakfı’nın “Bulgaristan Türk Kültürüne Hizmet Ödülü”, Hüseyin Gazi Vakfı ve Derneği “Türk Kültürüne ve Basınına Hizmet Ödülü” alan, hakkında yüzlerce makale ve şiir yazılan Kayacan, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi Cilt 5’de yer aldı.
“Türkiye’de en çok kitap ve yayın tanıtımı yapan yazar” unvanıyla, merkezi Azerbaycan’ da bulunan Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği ‘nin “Hizmet Ödülü”nü aldı. Yine merkezleri Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Asya Üniversitesi Rektörlüğü ile VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi Başkanlığı’nın İlmi Şûraları kararıyla 19-20 Haziran 2003 tarihlerinde kendisine iki ayrı “Fahri Doktora”, VEKTOR uluslararası Beynelhalk İlim Merkezi Başkanlığının “İlmi Şûrası” kararıyla 16.02.2006 tarihinde de “Fahri Profesör” diplomaları, ayrıca Azerbaycan’dan Beynelmilel ‘Türk Dünyasına Hizmet Diploması’yla, Kanada’dan “Güzel Söz Ödülü” verildi.
Özellikle Anadolu Basını mensupları ile çeşitli yazarlar tarafından; “Efsane İnsan, Destanlaşan Köylü, Edebiyat ve Kültür Elçisi, Antolojist, Burdur’un Fahri Türkiye Elçisi, Türk Dünyasına Işık Saçan İnsan, Türk Dünyası’nın Ferhat-ı “Kendi istatistiğini, kendi tutan adam / Onlarca rekora imza atan adam”unvanlarıyla taltif edildi.İsa Kayacan, resmi ve özel olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarca düzenlenen seminerlerde “Gazetecilik”, “Anadolu Basını”, “Habercilik”, “Basın ve Halkla İlişkiler” konularında dersler verdi, bildiriler sundu.
UNESCO Milli Kültür Komisyonu üyesi olarak çalışan İsa Kayacan’ın; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Havva Zerhan Özkan’ın Yüksek Lisans bitirme (2007) teziyle, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Tuğba Gönel’in bitirme tezinde (2008) değişik yönleriyle hayatı ve eserleri “Tez” konusu yapıldı.
Hayat serüvenini 792 sayfalık “işte Hayatım” adlı kitapta biraraya getiren, doğduğu Ece köyüne 8 binin üzerinde kitap ve dergiyle “İsa Kayacan Kütüphanesi”nin kuruluşunu  sağlayan, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle değişik kuruluşlara 31 bin 333 kitap ve dergi bağılayan İsa Kayacan, yazılarında 64 bin 940 kez Burdur’dan Burdurlu’dan söz ederken, Türkiye genelinde 2 bin 750 şairin 11 bin 386 şiirine gazetelerdeki köşe ve sütunlarında yer verdi.
Gençlik yıllarından beri Ankara’da olmasına rağmen doğup büyüdüğü memleketinden hiç kopmayan İsa Kayacan, hemşehrileri tarafından da unutulmadı. 2000 yılında Burdur Merkez’de bir cadde ile Tefenni İlçesi’nde ve Ece Köyünde  birer sokağa Belediye Meclisleri’nin ve köy idare heyetinin kararlarıyla “İsa Kayacan” adı verildi. Ayrıca, Kültür Bakanlığı’nın onayı ile, binlerce kitap bağışladığı Burdur İl Halk Kütüphanesi’nde bir salona “İsa Kayacan Okuma Salonu” levhası asıldı. Burdur Gazeteciler Cemiyetince, 24 Temmuz 2011 tarihinden itibaren, “İsa Kayacan Gazetecilik Başarı Ödülleri” verilmeye başlandı.
“Bir Üniversite gibi çalışan” Sürekli Basın Kartı sahibi olan, eşi Sabahat hanımı 12 Şubat 2002 tarihinde kaybeden ve 2005 yılı Ekim ayında Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri iken, kendi isteği ile emekli olan, hazırlanan “İsa Kayacan Belgeseli” gösterimi ile 2006 yılında Ankara’da ve Burdur’da “Türk Kültür ve Basın-Yayınına 50. Hizmet Yılı” kutlanan, hakkında 2. belgesel hazırlanan, Merkezi Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de bulunan Azerbaycan Yazıcılar Birliği’nin asıl üyeleri arasında yer alan, “Guinness Rekorlar Kitabı” için hazırlık çalışmalarını sürdüren, Prof. Dr. İsa Kayacan’ın, üç kızı, iki torunu bulunuyor.. (Mayıs  2012)
***
İSA KAYACAN’IN  BİYOGRAFİSİ’NİN İNGİLİZCE ÖZETİ (*)
Prof. Dr Isa Kayacan,  was born in 20 September 1943 in Ece village which ic connected to Tefenni district of Burdur city.
He completed his license  education at Ankara University, Department of Public Relations.
He wrote in the newspapers such as Tercüman (Translator), Son Havadis (Last news ), Orta Doğu (Middle East), Her Gün (Every Day), Belde ( Town), Anayurt (Motherland) and  Ana (Mother), Bakış (Glance) Çağrı (Calling ), Gülpınar (Rose Spring), Ece (Queen), Kemalist Düşünce ( Kemalist İdeal), Size (To You) reviews.He published 128 books and a monthly review titled ‘Ece’He also took place in 41 125 articles, 3 540 newspapers and reviews.
Isa Kayacan whose 520 articles on Azerbaijan and 805 articles on turkoman in Iraqi were published  and he carried out the poening ‘Library of Isa Kayacan’ with 7635 books in Ece village.
Isa Kayacan who included 11 420 poems of 2750 poets in the columns of newspapers, named  ‘Father of Poets ‘ by his comrades.Isa Kayacan who is the owner of many prizes worked as the member of UNESCO National Culture Commission,took ranks ‘Honorary Doctorate’ and ‘Honorary Proffesorship ‘ from two different universities in;
Azerbaijan.Kayacan who has been working on application to’Book of Guinness Records, his name was given to a street in Tefenni and Ece villageby the deision of Tefennii Municipality Council
He’s the member of ILESAM ‘Profession Union Literary And Scientific Work Owners’.  *Çeviri: Nilüfer Dursun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder